ŠTO POSJETITI?

Ukoliko se odlučite posjetiti Bošnjake, svoju turističku rutu započnite u središtu mjesta u Šumarskom muzeju.
Šumarski muzej u Bošnjacima djeluje od 2007. godine i jedan je od dvaju šumarskih muzeja u Republici Hrvatskoj. Smješten je u negdašnjoj zgradi „Pučke učione“ sagrađene 1869. godine te predstavlja povijest šumarstva Spačvanskoga bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka. Muzejska zbirka podijeljena je u nekoliko cjelina koje obuhvaćaju radove u šumi od sadnje sjemena, sječe i izrade drvnih sortimenata, izvoza trupaca pa sve do zaštite šuma te biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na ovom području. Nekoliko godina za redom Šumarski je muzej domaćin manifestacije „Noć muzeja“ kojeg u večeri obiđe preko tisuću posjetitelja.

Muzej je otvoren posjetiteljima i turistima kako bi se za budućnost sačuvala sjećanja na dio naše nacionalne i šumarske povijesti te kako bi svaki posjetitelj stekao dobar uvid kako se nekada radilo u šumarstvu, a kako danas. 

Muzej je otvoren kroz cijelu godinu. Radno vrijeme muzeja je od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati ili po dogovoru na telefon +385 98 442 190.

Više o muzeju možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Šumarski muzej Bošnjaci (hrsume.hr)

Visit Vukovar Srijem • Gastronomija (visitvukovar-srijem.com)

Nakon muzeja, svega 100-tinjak koraka dalje, s druge strane ceste, nalazi se župna crkva Svetog Martina.

Rimokatolička župna crkva sv. Martina, biskupa u Bošnjacima građena je od 1792. do 1794. godine, jedna od najstarijih i najvećih crkava dekanata i okolice te je nepokretno kulturno dobro. Župni god slavi se 11. studenoga, a dan godišnjeg klanjanja je na blagdan Snježne Gospe 5. kolovoza. Crkva je u potpunosti obnovljena, krasi ju oltarna pala naslovnoga sveca, rad slikara Josipa Franje Mückea iz 19. stoljeća za koju je biskup Josip Juraj Strossmayer rekao kako je „dostojna stolne crkve“. Župna crkva čuva brojne relikvije poput sv. Martina, biskupa, sv. Andrija, apostola, sv. Lovre, mučenika i dr. Osim nje, u naselju Topola-Morganj nalazi se i područna crkva sv. Antuna Padovanskoga.

U dvorištu župne crkve postavljena je stopa Svetog Martina. Stope Svetog Martina obilježavaju kulturnu i povijesnu rutu koja povezuje gradove i mjesta s crkvama, katedralama i kapelama posvećenim Svetom Martinu. U Europi ih je postavljeno više od 200, a u Hrvatskoj čak osamnaest.

“Stopa sv. Martina” jedinstvena je poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom ima za cilj zbližiti martinska mjesta, njihove ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje, “Stopa sv. Martina” promiče zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva. “Stopu sv. Martina” oblikovao je suvremeni francuski kipar Michel Audiard 2003. godine.

U Vukovarsko-srijemskoj županije stope Svetog Martina postavljene su Svinjarevcima, Bogdanovcima, Privlaci i Bošnjacima.

Više o stopama Svetog Martina možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Visit Vukovar Srijem • Stope sv. Martina (visitvukovar-srijem.com)

Znate li što je stopa sv. Martina? | HKM

Nakon obilaska crkve Svetog Martina zaputite se u ulicu Vladimira Nazora do kućnog broja 72 na kojem se nalazi Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja „Slavonska kuća“.

Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja „Slavonska kuća“ otvoren je za posjetitelje u svibnju 2021. godine, a radi se o Kulturno-turistički informativni centar za promicanje poljoprivrede i ruralnog razvoja koji prikazuje bogatu tradiciju Općine Bošnjaci od šlinge, rukotvorina, starih zanata, gastronomske ponude do prikaza starinskog načina življenja, a sastoji se od četiri objekta.

Glavna zgrada s višenamjenskom dvoranom, multimedijalnim prostorom s infopultom i prodajom suvenira te izložbenim prostorom, zgrada 2 sastoji se od izložbenog prostora, sanitarnog čvora i hladne kuhinje, zgrada 3 od staje izložbenog karaktera i prostora za izložbu starih poljoprivrednih strojeva i zgrada 4 od izložbenog prostora starih zanata te tri sjenice.

Ambar, štagalj, štala, kuća gospodara s namještajem s kraja 19. i početka 20. stoljeća vrhunac su tradicijske arhitekture čija je izgradnja u potpunosti financirana iz sredstava Europske unije i nezaobilazna su postaja u obilasku sela.

Nakon razgledavanja Slavonske kuće poželjno je odmoriti se i napraviti pauzu te probati domaće Slavonske proizvode lokalnih OPG-ova i kušati domaće likere i rakije o kojima ćete sve informacije dobiti od ravnatelja Slavonske kuće.

Više o Centru za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja možete vidjeti na stranici općine ili facebook stranici Slavonske kuće. (1) Centar Slavonska kuća Bošnjaci | Facebook

Po okrijepi, uputite se natrag prema središtu sela i odmah iza crkve skrenite desno kroz ulicu Ljudevita Gaja prema Vjerovima koji su udaljeni svega 6 kilometara.

Vjerovi su prirodna znamenitost Bošnjaka koji se definiraju kao močvarni tip sporotekuće rječice s bogatom florom i faunom, nastali kao savski rukavac dok je rijeka Sava još mijenjala svoje korito. Okruženi spačvanskim šumama, Vjerovi postaju sve posjećenije izletište u čijoj se blizini može predahnuti uz lovačku i ribičku kuću kao i srednjovjekovno arheološko nalazište „Virgrad“. To nalazište, uz arheološko nalazište „Popernjak“ nepokretno je kulturno dobro Općine Bošnjaci, a primjer je srednjovjekovne nizinske utvrde tipa „wasserburg“ koje karakterizira smještaj uz vodu i obrana pomoću obrambenog sustava koji se sastoji od zemljanih nasipa i opkopa punjenih vodom.

Više o Vjerovima pogledajte na: (1) Bošnjački Vjerovi – Arheološko nalazište Virgrad | Facebook

Nakon uživanja u ljepoti prirode i Vjerova, po povratku u selo, naiđite na svetište Drage Gospe Bošnjačke u ulici Ljudevita Gaja na kućnom broju 98 (s lijeve strane od Vjerova).Svetište Drage Gospe Bošnjačke marijansko je svetište nastalo na pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji koja se prema kazivanjima vidjelice časne sestre Bernardice Golubičić,  ukazivala u Bošnjacima od 1945. do 1963. godine. Svetište čini središnja kapelica, poklonci sv. Antuna Padovanskoga i sv. Martina, biskupa te postaje Križnoga puta, a okuplja mnoštvo vjernika napose na marijanske blagdane te spomendan Drage Gospe Bošnjačke 8. srpnja.

Na kraju obilaska sela posjetite i „Spomen-mjesto „Krvavih bošnjačkih izbora 22. svibnja 1897“ te novoizgrađeni trg u središtu sela.

Spomen-mjesto ustrojeno je 2020. godine kao podsjetnik na događaj iz 1897. godine poznatiji u hrvatskog historiografiji kao „Krvavi bošnjački izbori“, a koji se 22. svibnja obilježava kao Dan Općine Bošnjaci. Toga su se dana u Bošnjacima trebali održati izbori za Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije, ali je protuhrvatski režim provodeći represivnu politiku usmrtio osam i ranio na desetke prosvjednika, većinom Bošnjačana. Spomen-mjesto krasi poklonac sv. Josipa iz 1904. godine.

Trg u središtu sela nalazi se između zgrade Doma kulture i Vatrogasnog doma Bošnjaci, a dovršen je u svibnju 2021. godine.

Po završetku obilaska sela, odmorite se i okrijepite u jednom od dva restorana u selu, konobi Bertić ili restoranu Aquarius.

Ukoliko se odlučite odmoriti i prespavati u selu, na raspolaganju vam je nekoliko smještajnih kapaciteta čije adrese i kontakte možete naći na ovoj Internet stranici pod smještajnim kapacitetima.

„Dođite se odmoriti i uživati, posjetite Bošnjake!“

Bošnjaci su također dio:

  • Biciklističke rute Srijem koja je dio rute Eurovelo 6

Visit Vukovar Srijem • Biciklistička ruta Srijem (visitvukovar-srijem.com)

  • Puta voćne kapi  

Visit Vukovar Srijem • Put voćne kapi (visitvukovar-srijem.com)

  • Ceste zlatnih niti

Visit Vukovar Srijem • Cesta zlatne niti (visitvukovar-srijem.com)

  • Okusa srijema i Baranje  

Visit Vukovar Srijem • Okusi Srijema i Slavonije (visitvukovar-srijem.com)

Close Search Window
Skip to content