Novosti|

Prijatelji životinja su 2021. godine napravili temeljitu analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja temeljem prikupljenih podataka od 540 jedinica lokalne samouprave. Analiza je pokazala da je Zakon o zaštiti životinja itekako provediv i da preventivne mjere daju konkretne rezultate, no da je presudno da ih sve lokalne zajednice podjednako primjenjuju!

Zbog neodgovornosti građana i neprovođenja preventivnih mjera i zakonskih obaveza, jedinice lokalne samouprave bile su primorane 2020. godine utrošiti više od 35 milijuna kuna za zbrinjavanje napuštenih životinja.

„Pas čipiran, skrbnik miran” jest zakonska obaveza mikročipiranja pasa kojom se još od 2004. godine nastoji smanjiti broj napuštenih životinja.

Novi zakon o zaštiti životinja donio je i rok za provedbu kontrole mikročipiranja, odnosno lokalne zajednice trebaju do 30. lipnja 2018. godine provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Kazna za držanje psa bez mikročipa iznosi do 6.000,00 kuna.

Unatoč brojnim apelima, velik broj pasa i mačaka ostaje bez sigurnosti doma i prepušteno je ulici. Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000,00 kuna. Uz kontrolu mikročipiranja, novi Zakon zato nudi i mogućnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te su mnogi gradovi i općine iskoristili ovaj zakonski alat kako bi riješili uzroke problema, a to je nastajanje neželjenih štenaca i mačića koji odbačeni umiru ili završavaju u prekrcanim skloništima.

Općina Bošnjaci sufinancira 50% cijene čipiranja pasa te kastriranja i ovariotomije pasa i mačaka. Molimo mještane da vode računa o svojim mačkama i psima.

Ukoliko se pas kreće ulicama sela isti će biti uhvaćen od strane poduzeća TIP-TIP VK d.o.o. te će biti odveden u azil u Vinkovce. Ukoliko je pas čipiran, sve troškove vezane uz hvatanje psa kao i boravak u azilu snosi vlasnik psa.

Molimo vlasnike da budu odgovorni i da ne puštaju svoje pse na ulice sela!

image_3_14519 mace
Close Search Window
Skip to content